Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Канадська Black Iron вибрала Cargill інвестором Шимановського залізорудного проекту в Кривому Розі

news
Канадська Black Iron вибрала Cargill інвестором з 75 млн доларів в Шимановський залізорудний проект в Кривому Розі, повідомляє Інтерфакс-Україна
Канадська гірничорудна компанія Black Iron, яка реалізує проект зі створення нового залізорудного виробництва в Кривому Розі( Дніпропетровська область), вибрала компанію Cargill (США) з правом закупівлі перших 4 млн тонн продукції на рік, яка забезпечить фінансування проекту в розмірі $ 75 млн.

Згідно з прес-релізом компанії, ця угода буде укладена за умови завершення комплексної перевірки проекту і успішного завершення переговорів. "Cargill придбає виробництво і надасть фінансування в розмірі $ 75 млн на будівництво проекту через механізм фінансування. Використання цього фінансування буде залежати від виконання певних умов, як це прийнято для угод такого типу, переважно пов'язаних з тим, що проект повністю дозволений і профінансований для будівництва. Black Iron і Cargill почнуть працювати над остаточними зобов'язуючими угодами про покупку і фінансування, які відображають пропозицію“, — констатується в прес-релізі.

Також уточнюється, що на основі даної пропозиції, узгодженої між Black Iron і Cargill, угода про закупівлю буде укладена спочатку на термін в десять років і буде включати компонент розподілу прибутку, погоджувати інтереси обох сторін і тим самим створить сильні взаємозалежні відносини вигоди для обох сторін.

Що стосується частки прибутку, Black Iron отримає 100% базової ціни на продукт з 65% вмістом заліза, який зараз становить приблизно $ 230 / тонна, і буде ділитися з Cargill частиною додаткової продажної ціни її 3-процентного (до рівня 68%) вмісту заліза з низьким вмістом домішок.

"Black Iron і Cargill Metals погоджуються з тим, що з огляду на те, що світ стає більш екологічно свідомим, він, природно, звернеться до Руді з більш високим вмістом заліза і в таких формах, як окатиші/сировину для окатишів, що скорочує викиди при виробництві сталі“, — пояснюється в прес-релізі.

Також наголошується, що планована до випуску сировини для магнетитових окатишів Black Iron з вмістом заліза 68% належить до кращих 4% світового виробництва за вмістом заліза і, як очікується, сприятиме скороченню викидів при виробництві сталі, приблизно на 30% в порівнянні з зазвичай використовуваним ЗРС з 62%-ним вмістом заліза.

Передбачається, що високоякісний продукт Шимановського залізорудного проекту матиме більш високу ціну на різних ринках.

Генеральний директор Black Iron Метт Сімпсон заявив “що“Black Iron отримала кілька пропозицій про покупку та інвестування і вибрала Cargill на основі її пропозиції забезпечує оптимальний баланс обсягу інвестицій, структури і загального бачення щодо зростаючого попиту на високоякісну руду в умовах переходу світової чорної металургії до більш зеленого виробництва".

"Cargill приносить величезну користь не тільки в посиленні фінансування проекту за допомогою механізму фінансування в розмірі $ 75 млн, але, що більш важливо, завдяки своїй глобальній мережі та локальній присутності, унікальному розумінню галузі та успішному досвіду технічного маркетингу високоякісної руди клієнтам у всьому світі", - зазначив гендиректор.

У свою чергу в прес-релізі наводяться слова керуючого директора Cargill Metals Лі Кірк, який заявив про готовність допомогти у фінансуванні Шимановського проекту Black Iron.

"Взаємини з Black Iron ідеально вписалися б в стратегії зростання Cargill Metals з розвитку портфеля високоякісної залізної руди, знижує викиди CO2, щоб допомогти клієнтам орієнтуватися у вирішенні екологічних і вуглецевих проблем і в майбутньому, а також підтримати зусилля в області сталого розвитку і низьковуглецевих амбіцій чорної металургії“, — резюмував топ-менеджер.

Згідно довідки, що додається, Cargill працює в Україні з 1991 року, має офіси в декількох містах з понад 500 співробітниками. Основні українські підприємства Cargill розташовані в сільськогосподарському секторі і включають в себе глибоководний судновий термінал в порту Південний недалеко від терміналу, який Black Iron планує використовувати для відвантаження залізної руди. Вибір Cargill як пріоритетного покупця для Black Iron ініціював такі заходи щодо приведення проекту в повністю профінансований стан для будівництва: оновлення техніко-економічного обґрунтування проекту почнеться після отримання та розгляду вже запитаних пропозицій.

Вибір і узгодження обов'язкових умов з переважним підрядником з проектування, закупівель і будівництва, який пропонує інвестувати приблизно $ 65 млн в проект. Початок комплексної перевірки за участю третьої сторони з консорціумом великих міжнародних фінансових інститутів по зобов'язуючих угод по пріоритетному боргу, інвестицій роялті в розмірі $100 млн і страхування політичних ризиків.

Вищезазначені заходи будуть підкріплені результатами оцінки впливу на навколишнє середовище і ведуться в Україні роботами з передачі землі, про які було оголошено раніше.
Металургійний бізнес Cargill зі штаб-квартирою в Сінгапурі надає послуги та рішення з доданою вартістю в глобальному ланцюжку поставок чорних металів.

Black Iron в жовтні 2010 року придбала в Geo Alliance Group Limited інвестиційної групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську "дочку" Geo-Alliance Ore East Limited разом з ліцензіями за $ 13 млн, потім перейменувавши її в BKI Cyprus. Основні активи-99% - у ТОВ "Шимановського стіл" і "ЗЕЛЕНІВСЬКИЙ стіл" (обидва — Дніпро). Розширення підприємства до 8 млн тонн на рік оцінюється в $364 млн.

У липні 2013 року після низки проблем з реалізацією проекту Black Iron повідомила про угоду з найбільшою Українською гірничо-металургійною групою "Метінвест" з розвитку своїх залізорудних активів. Metinvest B. V. заплатила Black Iron Inc. $ 20 млн і придбала 49% в BKI Cyprus. Однак пізніше "Метінвест" вийшов з проекту.

Шимановського залізорудне родовище оточене п'ятьма іншими діючими видобувними підприємствами, включаючи залізорудним комплексом ArcelorMittal. Діюча інфраструктура, разом з доступом до електроенергії, залізничних і портових об'єктів, на думку Black Iron, дозволить швидко реалізувати проект у виробництво.
 
Джерело