Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

ДП «ДерждорНДІ» розробило будстандарт з використання шлаків

news
Документ набере чинності вже з 1 листопада
ДП «ДерждорНДІ» розробило будстандарт з використання шлаків
Держпідприємство «Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна» («ДерждорНДІ») розробило держстандарт, який дасть можливість активізувати використання шлаків металургійної промисловості у будівництві доріг. Документ набере чинності з 1 листопада 2020 року.

Про це повідомляє «ДерждорНДІ» на своїй сторінці у Facebook.

ДП «УкрНДНЦ» своїм наказом прийняло ДСТУ 9043: 2020 «Матеріали щебеневі зі шлаків для дорожнього будівництва. Технічні умови».

Дія стандарту поширюється на щебеневі матеріали зі шлаків:
·                  чорної металургії (що утворюються у процесі виробництва сталі, доменні та ін.);
·                  кольорової металургії (що утворюються у процесі виробництва феронікелю).

Такі шлаки можна застосовувати у вигляді щебеню й сумішей без в’яжучих або з в’яжучими матеріалами для облаштування та відновлення шарів нежорсткого дорожнього одягу, для зміцнення узбіч автошляхів.

«Цей національний стандарт сприятиме активізації процесів практичного застосування металургійних шлаків у дорожньому будівництві», – відзначають у ДП «ДерждорНДІ».
 
Уже до середини поточного року «Укравтодор» використав 100 тис. куб. м шлаків у будівництві доріг у рамках програми «Велике будівництво». До кінця 2020 року відомство планує використати близько 500 тис. куб. м промислових відходів.

Нагадаємо, що 9 липня ОП «Укрметалургпром», Національна асоціація дорожників України та ДП «ДерждорНДІ» підписали тристоронній меморандум про сприяння науково-технічному прогресу в дорожньому будівництві.

Раніше GMK Center уже писав про можливості використання шлаків у будівництві доріг.

У ДП «ДерждорНДІ» підрахували, що у разі заміни гранітного щебеню, який традиційно використовується в дорожньому одязі, на шлаковий щебінь економія може сягати 10%. Для обсягів масового будівництва доріг це велика економія і значні кошти.
 
Джерело