Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Держгеонадра співпрацює із Геоінформом над оцифровуванням сервісів та геоінформації

news
Відбулася нарада фахівців Держгеонадр та ДНВП «Геоінформ України» за участю керівників обох структур. Учасники робочої зустрічі обговорили етапи цифрової трансформації галузі, зокрема оцифровування геологічних звітів, запуску та наповнення Каталогу відомостей про геологічну інформацію.
Держгеонадра співпрацює із Геоінформом над оцифровуванням сервісів та геоінформації
Відповідно до Порядку розпорядження геологічною інформацією, що затверджений Постановою КМУ № 939, вторинна геологічна інформація, що є в державній власності, має бути розміщена онлайн.

«Усі оцифровані звіти увійдуть до Каталогу, інформація у ньому буде відкритою і доступною, а відомості надаватимуться користувачам на безоплатній основі. Каталог забезпечить ретельний моніторинг дій з даними та розмежує відповідальність сторін, що взаємодіють під час обміну геологічною інформацією», — пояснив голова Державної служби геології та надр Роман Опімах.

В ході зустрічі було погоджено план запуску та наповнення Каталогу відомостей про геологічну інформацію, порядок ведення якого затверджено Міндовкілля. Зокрема, під час першого етапу буде розміщено відомості про вторинну геологічну інформацію та тексти оцифрованих звітів і протоколів, аби врегулювати взаємовідносини між надрокористувачами у частині розпорядження геоінформацією.

Нині у розпорядженні Геоінформу є 175 000 томів геологічної інформації, 80% з яких у державній власності, повідомили представники підприємства. Оприлюднення текстів протоколів ДКЗ та звітів, що належать державі, вже розпочато, – вони будуть викладені у відкритий доступ онлайн.

«Ми відсканували 30–40% текстів звітів – близько 12 тисяч, які поступово будуть викладені у відкритий доступ на сайті підприємства, — повідомив т.в.о. генерального директора ДНВП «Геоінформ» Сергій Примушко. — Це прогресивний підхід, що базується на лібералізації доступу до геологічної інформації та стимулюватиме надходження інвестицій у галузь».

Джерело