Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

“Встановити перехідний період для апробації”- надрокористувачі звертаються до Голови Держгеонадр

news
Діджиталізація сфери надрокористування, ресурсний потенціал корисних копалин та роль місцевих надр у наповненні бюджетів громад – про ці і не тільки теми говорили вчора під час круглого столу у Запоріжжі представники сфери надрокористування. “Надра – драйвер економічного розвитку України” – тема круглого столу, яка зібрала надрокористувачів і представників виробничих компаній з усіх куточків України.
“Встановити перехідний період для апробації”- надрокористувачі звертаються до Голови Держгеонадр

На заході піднімалися питання важливості реформування вугільної галузі, ресурсного потенціалу України, проблеми і шляхи нарощування мінерально-сировинної бази нашої держави, питання ефективного використання надр місцевими громадами, діджиталізація сфери надрокористування, яку, до речі, презентував голова Держгеонадр Роман Опімах.

В учасників обговорення була можливість задати питання голові Держгеонадр. І вони були не про нові цифрові рішення, а про те, що їх хвилює найбільше – про відміну можливості отримання спеціального дозволу на користування надрами шляхом апробації запасів корисних копалин у ДКЗ України. Надрокористувачі наголошували на тому, що в той період, коли вони виконували геологічне вивчення надр, результатом якого стала апробація запасів, діяла норма постанови № 615, яка дозволяла таким чином отримувати спеціальний дозвіл на користування надрами без аукціону. Норма була відмінена у 2020 році без встановлення перехідного періоду, позбавивши більше 50 надрокористувачів законного права отримати спеціальний дозвіл на користування надрами. 

“На сьогодні така норма у законодавстві відсутня. Ви можете йти на аукціон. У Вас є перевага – провівши геологічне вивчення, Ви точно знаєте, що це за ділянка надр і за що будете боротися на аукціоні ”, – такою була відповідь Романа Опімаха на запит надрокористувачів про можливі шляхи вирішення проблеми. 

Виходить, що підприємства, які вклали значні кошти у викуп геологічної інформації, вивчення надр, експертизу звіту, тепер мають іти на аукціон і боротися за вивчену ними ж ділянку? Тобто, держава, яка має бути гарантом закону, обманює власних громадян? 

Так, законотворчий процес неможливий без змін. Проте, ці зміни мають нести покращення, удосконалення та враховувати права тих, кого вони безпосередньо стосуються.

“Сьогодні більшість компаній, яких зачепила відміна апробації подають до суду, щоб у судовому порядку відстояти своє законне право на отримання спецдозволу. І вже декілька з них, ці суди виграли. Пропонуємо надрокористувачам звернутися до Держгеонадр України зі спільною заявою щодо створення робочої групи для вирішення даної проблеми. Держава і бізнес мають діяти у спільному руслі для покращення інвестиційної привабливості сфери надрокористування. І якраз встановлення перехідного періоду для підприємств, які апробували запаси до її відміни могло б стати ключовим”, – додала на заході директор НАДПУ Ксенія  Оринчак.
 

Джерело