Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

“ArcelorMittal Кривий Ріг” має намір продовжувати підземний видобуток української руди до 2038 року

news
     
Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (Дніпропетровська обл.) Має намір продовжувати підземний видобуток залізної руди на горизонті 1135 м шахти ім. Артема ще 18 років.

Згідно з документами, наявними в розпорядженні Інтерфакс-Україна, з надр родовища щорічно буде видобуто 466,1 тис. куб. м гірських порід, в тому числі під час проходки підземних гірничих виробок різного призначення - 37,5 тис. куб. м і 428,6 тис. куб. м залізних руд. В якості територіального базису планованої діяльності передбачено використання території існуючого земельного відводу загальною площею 238,7295 га.

Річна продуктивність горизонту тисячі сто тридцять п'ять м визначена в 1,5 млн тонн сирої руди. Прийнята продуктивність забезпечена гірничотехнічними умовами родовища. Річний обсяг видачі порожніх порід при проходці гірських виробок для забезпечення шахти підготовчими і готовими до виймання запасами руди на горизонті +1135 м складе 95,54 тис. тонн.

"Термін служби проектованого горизонту з урахуванням освоєння проектної потужності і загасання видобутку руди становить 18 років", - констатується в документах.

Уточнюється, що гірничий відвід шахтоуправління АМКР на півдні межує з гірським відведенням кар'єру ТОВ "Рудомайн" (відстань - 750 м), на півночі - з гірським відведенням шахти "Батьківщина" Криворізького залізорудного комбінату (відстань - 2800 м), на заході - з землями Вільнянської сільради Криворізького району (відстань - 400 м), на сході - з житловим сектором мікрорайону ім. Артема Саксаганського району (відстань - 2400 м). Загальна довжина гірничого відводу - 3300 м, ширина - 3650 м, площа - 557 га. Площа земельного відводу - 238,7295 га. Додаткове відведення земель для видобутку руди в горизонті +1135 м не планується.

Балансові запаси багатих залізних руд в межах поля шахти ім. Артема становлять 82,179 млн тонн із вмістом заліза 56%. Проектна потужність - 1,5 млн тонн сирої руди на рік, вихід товарної руди - 100%. Видобування запасів ведеться в поверсі 1045-1135 м. Капітальні і гірничо-підготовчі роботи проводяться по розкриттю горизонту +1135 м.

Як повідомлялося, "ArcelorMittal Кривий Ріг" в листопаді 2019 року заявив про нормалізацію ситуації з документами на роботу шахти ім. Артема, здійснення видобутку залізної руди підземним способом, і продовження її роботи.

"Загроза припинення видобутку руди в шахті ім. Артема з 1 грудня минула: ряд наказів про це скасував новий керівник Державної служби геології та надр України Роман Опімах, усунувши колізію, що виникла при його попередниках ", - говорилося тоді в прес-релізі компанії.

При цьому пояснювалося, що в жовтні 2007 року АМКР отримав спеціальний дозвіл (ліцензію) на видобуток руди на родовищі "Рудник ім.Кірова" (поле шахти ім.Артема). Вона була видана на дві ділянки - вилучення руди підземним способом (до горизонту 1135 метрів) і відкритим (кар'єр "Південний"). У листопаді 2014 го видобуток в кар'єрі була припинена через високий коефіцієнта розкриву і низьку рентабельність. У 2015-2016 рр. підприємство підготувало техніко-економічне обґрунтування про недоцільність подальшої видобутку в "Південному". У вересні 2017 ГО Держгеонадра виключила права на цю ділянку у АМКР і через два місяці передала їх іншій компанії - "Рудомайн", видавши їй на це ліцензію.

"Однак історія отримала несподіване продовження. У 2018 році Держгеонадра за результатами своєї перевірки порахувала, що "ArcelorMittal Кривий Ріг" допустив три порушення, і поставила вимогу їх усунути", - констатувалося в прес-релізі, і уточнювалося, що два з трьох зауважень підприємство виконало. Так, був змінений проект щодо розкриття та розробки горизонту 1135 метрів, а також скоригована програма робіт в шахті (після виключення "Південного" проектну потужність знизили з 2 до 1,5 млн тонн на рік). Що стосується третьої претензії, то Держгеонадра вказувала, що підприємство не виконало комплекс заходів з консервації ділянки на "Південному". Однак 22 листопада робоча група з питань надрокористування прийняла необхідні рішення, підприємство отримало право продовжувати видобуток в шахті і внести необхідні зміни в ліцензію в повному обсязі.

Крім того, повідомлялося, що "ArcelorMittal Кривий Ріг" в червні 2019 року заявляв про намір інвестувати в оновлення шахти ім. Артема понад 142 млн грн.

Щорічно шахта видобуває понад 900 тис. тонн руди.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і рядом малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".
 
Джерело