Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Модернізація державних вугледобувних підприємства дозволить вивести їх на рівень беззбитковості

news
Про заходи щодо збільшення видобутку вугілля, модернізацію вугільних шахт та виведення їх на рівень беззбитковості йшлосяпід час наради Міністра Ігоря Насалика з керівниками вугледобувних підприємств, представниками галузевих профспілок. У нараді взяв участь також народний депутат, член профільного Комітету Верховної Ради України Михайло Бондар.

news-mining-1-(3).jpg


Ігор Насалик наголосив, що Міністерство приділяє максимум уваги вугільній галузі. Неодноразово питання підвищенняефективності роботи вугледобувних підприємств було предметом розгляду на засіданнях колегії Міненерговугілля. Водночасвідсутність бюджетних коштів на підтримку вугільної галузі призвела до погіршення ситуації та збитковості переважної кількостіпідприємств. «Без введення нових лав неможливо збільшити видобуток», - переконаний Ігор Насалик.

Міністр поставив питання про забезпечення виконання завдань з видобутку вугілля, оптимізацію роботи підприємств, модернізації шахт та введення нових лав, а також ефективності управління, що дозволить збільшити видобуток та забезпечитикраїну вугіллям. При цьому Ігор Насалик наголосив про підтримку та розуміння Прем’єр-міністром проблем галузі. Виділеннякоштів у сумі 1 млрд грн під державні гарантії дозволить ввести нові лави та впровадити проекти з технічного переоснащенняшахт.

Міністр відзначив підприємства, які виконують плани з видобуту вугілля . Це шахта «Південнодонбаська № 1», Шахта ім. Сургая, «Торецьквугілля», «Львівугілля» та шахта «Надія». Проте звернув увагу на недоліки, які є у вугільній галузі: нарахування премійза умови невиконання плану, укладення договорів без проведення відкритих торгів, закупівля обладнання за завищеними цінамитощо, про що свідчать результати аудиту.

Окреслюючи перспективи розвитку вугільної галузі, Міністр зазначив, що виділення у 2018 році 460 млн. грн. для заміни та модернізації діючого обладнання дозволить провести заміну 1 810 одиниць та елементів основного стаціонарного обладнанняшахт.

За минулий рік завершили процес закриття 5 вугільних шахт, які відпрацювали свій ресурс. Водночас Міністр вважаєнедоцільною практику, коли кошти, виділені на реструктуризацію, витрачалися за погодженням з Верховною Радою за іншоюстаттею бюджетних витрат – на виплату заробітної плати шахтарям, оскільки це стримує процес реструктуризації, що лягаєдодатковим навантаженням на бюджет у майбутньому. Міністр наголосив на посиленні відповідальності керівників підприємств за господарську діяльність, освоєння виділених кредитних коштів та виведення підприємств на беззбитковість.

Ситуацію у вугільній галузі охарактеризував заступник Міністра Анатолій Корзун, окресливши причини, що призвели до зниження за останні 5 років вуглевидобутку у 2,2 рази. Відзначив, що технічне переоснащення очисних і прохідницьких вибоївта ефективне управління дозволять вирівняти ситуацію та вивести більшість підприємств на рівень беззбитковості, забезпечитьпідвищення енергоефективності вугледобувних підприємств та зниження енергоємності видобутку вугілля.

Керівники профспілок підтримали щодо недопущення зловживань на вугледобувних підприємствах, водночас наголосили на необхідності дотримання права на вчасну виплату заробітної плати.

Джерело