Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

«Метінвест» має намір протягом 3-4 років щорічно інвестувати $1,5 млрд

news
Сума наступних інвестицій групи залежатиме від розвитку «зеленої» металургії
«Метінвест» має намір протягом 3-4 років щорічно інвестувати $1,5 млрд
Група “Метінвест” має намір щорічно інвестувати $1,3-1,5 млрд протягом наступних 3-4 років. Про це заявив генеральний директор “Метінвест” Юрій Риженков в інтерв’ю, опублікованому на сайті компанії.

За його словами, подальша сума інвестицій групи залежатиме від розвитку «зеленої» металургії. Сам «Метінвест» у рамках оновленої технологічної стратегії має намір перейти на низьковуглецеві операції.

Група має намір скоротити викиди парникових газів на понад 90% до 2050 року за допомогою поетапного підходу з ключовими етапами у 2030 та 2040 роках. На фінальних етапах планується використання водню.

«Очікується, що завершальні етапи стратегії включатимуть використання водню. Натомість сьогодні досі немає способу виробництва дешевого водню ні в країні, ні будь-де у світі. Ось чому ми встановили ці часові рамки, сподіваючись, що буде знайдено метод виробництва рентабельного водню», – наголосив Юрій Риженков.
 
За його словами, у короткостроковій перспективі «Метінвест» має намір спрямувати $1 млрд інвестицій в організацію виробництва на Північному ГЗК високоякісної сировини, яка може бути використана у «зеленому» виробництві сталі.

«Вартість одного модуля DRI у поєднанні з електросталеплавильним комплексом становить не менше €1 млрд. Для будівництва заводу потужністю 4-4,5 млн т електротехнічної сталі знадобиться не менше €2 млрд. Передбачувані витрати на повну зміну технології протягом найближчого десятиліття становитимуть близько $15- 20 млрд», – зазначив Юрій Риженков.
 
Також «Метінвест» має намір підвищити ефективність поточних процесів на одному із заводів у Запоріжжі чи Маріуполі. Для цього група вивчає варіант запуску нового комплексу природного газу для скорочення викидів вуглецевого газу. Наразі обговорюється місцезнаходження комплексу. Група розіслала технічні та комерційні пропозиції великим виробникам обладнання. Завершення техніко-економічного обґрунтування очікується у першій половині 2022 року.

На даний момент “Метінвест” оцінює потужності нового комплексу в 4-4,5 млн т сталі на виробничому майданчику в Запоріжжі. Потужності з випуску чавуну в разі припинення виробництва сталі на Запоріжсталі оцінюються в 2-2,5 млн т.

Обсяги виробництва готової продукції на виробництвах у Маріуполі очікуються на рівні 9 млн т на рік.

Як повідомляв GMK Center, “Метінвест” є одним із найбільших інвесторів в економіку України. За всі роки існування група інвестувала понад $10 млрд, що становить 7,8% усіх капітальних інвестицій промисловості. За останні п’ять років середня сума CAPEX групи становила $700 млн на рік – або кожний 10-й долар інвестицій промисловості.

ТОВ «Метінвест Холдинг» – керівна компанія групи “Метінвест”. Основними акціонерами «Метінвесту» є група «СКМ» (71,24%) та «Смарт-холдинг» (23,76%), які спільно управляють компанією.
 
Джерело