Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Рижівський гранітний кар'єр впровадив унікальну систему пилепоглинання.

news
У Рижівському гранітному кар'єрі (Полтавська область) облаштований унікальний захисний бар'єр для шумо- і пилоподавлення. Майже 100-метрова стіна має систему зрошення. Зведення конструкції пов'язано з нарощуванням виробництва гранітного щебеню. При цьому, поряд знаходяться озеро і садівницькі товариства.

Про це повідомляє Рижевський гранітний кар'єр.
Рижівський гранітний кар'єр впровадив унікальну систему пилепоглинання.
 Стіна захищає озеро і садівниче товариство від пилу і шуму гранітного кар'єру
 
Як інформують представники компанії, Рижівський гранітний кар'єр (поблизу міста Горішні Плавні) поставляє щебеневі матеріали за програмою "Велике будівництво".

"Рижівський гранітний кар'єр - один з найстаріших діючих підприємств Полтавської області. Граніт в кар'єрі видобувають з кінця 60-х років минулого століття. Сьогодні наше підприємство виробляє кубовидний щебінь для будівництва доріг і програми" Велике будівництво ". Кар'єр - гучний об'єкт, який генерує чимало шуму і пилу. Саме тому ми вирішили інвестувати в спокій сусідської громади і захист навколишнього середовища ", - відзначив директор кар'єра Володимир Кушко.

Підприємство, каже Кушко, виділив на будівництво захисного бар'єру півтора мільйона гривень. Його спорудження зайняло 35 днів.

Бетонно-метало-пластикова конструкція має в довжину 94 метри і заввишки - 8 метрів. По верхньому контуру проведено спеціальний водопровід з форсунками: вони розпорошують воду. За задумом проектувальників, ця штучна водяна хмара має допомогти захистити озеро Щуче і садівниче товариство від дрібнодисперсного гранітної пилу.

 По верхньому контуру стіни проведено спеціальний водопровід з форсунками: вони розпорошують воду
 
"Мені не відомо про аналоги нашої системи шумо- і пилоподавлення в Україні. Наша стіна - унікальна. Якщо на якомусь з інших кар'єрів вирішать побудувати таку захисну стіну, ми охоче поділимося проектом і досвідом будівництва", - пропонує Володимир Кушко.

На підприємстві також нагадали, що в 2017-2018 роках Рижевський гранітний кар'єр кілька разів атакували рейдери. Щоб вкрасти бізнес у законних власників і розпиляти на металобрухт, чорні реєстратори переписували реєстри, компанію закидали судовими позовами.

Щоб захистити кар'єр, трудовий колектив неодноразово влаштовував масові акції протесту. Зрештою підприємство відстояли. Час від часу рейдери продовжують нагадувати про себе, намагаючись створити проблеми бізнесу.

"Наш колектив становить понад 400 працівників, це переважно місцеві жителі. Ми працювали і працюємо, дотримуючись вимог українського законодавства. Справно платимо податки. В даний час проводимо якісну щебеневу продукцію на сучасному обладнанні", - розповідає директор кар'єра.

Додатково до захисного бар'єру в кар'єрі планують висадити на кордоні своєї ділянки 100 саджанців дерев. На підприємстві закликають колег і з інших кар'єрів наслідувати їхній приклад і, нарощуючи обсяги виробництва, не забувати про навколишнє середовище і місцеві громадах.

Джерело