Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

За 12 років "Сканія Україна" сплатила близько 100 мільйонів євро податків

news
Протягом 1998-2020 років компанія "Сканія Україна", офіційний дистриб'ютор шведського автоконцерну Scania, перерахувала до українського бюджету 97,78 млн євро податків.
Про це повідомляє прес-служба "Сканія Україна".

Крім сплати податків і обов'язкових платежів, компанія інвестувала понад 40 млн євро в будівництво сервісних станцій, придбання інструментів та навчання персоналу, а також надала клієнтам безвідсоткові кредити і фіндопомогу.

При цьому "Сканія Україна" заявляє про можливість і далі інвестувати в Україну. Основною перешкодою на цьому шляху є незахищеність майнових прав підприємства і, зокрема, нічим не обгрунтована вимога Господарського суду м.Києва відшкодувати колишньому дилеру, "Фірма" Журавлина ", 123 млн гривень.

Йдеться про вимогу зазначеної фірми виплатити їй суму, рівну річним інвестиціям "Сканія Україна" в створення одного сервісного центру. Підстава - нібито упущена вигода і вигаданий борг по оплаті сервісної винагороди за 2005-2017 роки.

"Сканія Україна" розірвала відносини з "Фірмою "Журавлина "через те, що остання, всупереч договору, з 2012 року реалізовувала неоригінальні і / або вживані запчастини.

У 2016 році юридичні відносини між обома компаніями були розірвані. У 2019 колишній дилер подав на шведського інвестора в суд, і в жовтні 2020 року Суддя господарського суду міста Києва та громадянка РФ Світлана Чонгова постановила виплатити "Журавлина" 123 млн гривень.

При цьому в "Сканія Україна" вимоги позивача називали безпідставними: сума компенсації формувалася на підставі самостійно складених таблиць, не підкріплених первинною документацією.

Не погоджуючись з рішенням Господарського суду м.Києва, в тому ж році "Сканія Україна" подала апеляцію. Однак розгляд справи по суті так і не почався, оскільки засідання по тій або іншій причині відкладається вже 6-й раз. Процес триває трохи менше 9 місяців, найближче засідання призначено на 16 червня.

Якщо домогтися справедливості в українських судах не вдасться, представники іноземного інвестора також не виключають передачу спору проти держави Україна на розгляд міжнародних арбітражів в порядку, передбаченому Договором про сприяння та взаємне визнання інвестицій.

Також за ситуацією пильно стежить Тимчасова спеціальна комісія ВРУ з питань захисту прав інвесторів і, зокрема, народний депутат Галина Янченко.

В Україні Scania розпочала свою діяльність в 1993 році з відкриття представництва, в 1998 році з'явився перший офіційний дистрибутор - ТОВ "Сканія Україна". Мережа складається з 11 сучасних дилерських центрів і покриває всю територію України. Ринкова частка Scania в Україні серед західних виробників великовагової техніки в сегменті більше 16 тонн в 2019 році становила 23%.

Джерело