Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

ФРУ разом з Мінприроди та Держгеонадра буде удосконалювати законодавство про надрокористування

news
Сьогодні керівник виставки MiningWorld Ukraine Юрій Єршов відвідав засідання комітету з питань надрокористування

ФРУ разом з Мінприроди та Держгеонадра буде удосконалювати законодавство про надрокористуванняКиїв, 27 липня 2017 року.
У складі Федерації работодавців України запрацював Комітет з питань надрокористування.
Метою роботи Комітету є суттєве поліпшення бізнес-клімату та модернізація законодавства у галузі користування надрами. Лідером Комітету став власник та керівник ПрАТ "Харківський плитковий завод" Валентин Шеветовський.

Сьогодні, на першому засіданні Комітету, разом із заступником Міністра екології та природних ресурсів Віктором Вакарашем, Першим заступником Голови Держгеонадр Миколою Фощієм, представниками більше 40 підприємств і профільними бізнес-асоціаціями обговорювали найбільш актуальне для галузі питання – удосконалення законодавства про надра. "Не всі знають, але 5% розвіданих світових запасів мінерально-сировинних ресурсів належать саме Україні. Ми маємо поклади основних стратегічно важливих корисних копалин, а це 24,5% марганцевої руди та майже 15% титану.

На території нашої держави видобувається 111 видів корисних копалин", - зазначив Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. При цьому, він акцентував на забюракратизованості дозвільних процедур та неналежному бізнес-кліматі для бізнесу, який не тільки добуває, а й переробляє сировину. "Саме тому ключовими завданнями Комітету є модернізація законодавства з надрокористування. Це новий Кодекс про надра і створення умов для ведення бізнесу таким чином, щоб надра, якими володіє Україна, максимально перероблялися тут в Україні", - наголосив на початку засідання Голова Ради ФРУ. У свою чергу лідер Комітету з питань надрокористування Валентин Шеветовський навів приклад керамічного виробництва, коли з України щорічно вивозиться 2,4 млн тон каолінової глини. "Парадокс ситуації в тому, що через десять років розвіданих запасів глини більше не буде.

Українська глина вивозиться до країн Євросоюзу і з неї такі країни як Італія, Іспанія, Польща виробляють керамічну продукцію. В цифрах виходить наступне. 2,4 млн. тон глини – це 200 млн дол. А продукції, країнами які назвав, виробляється на 8 млрд євро", - підкреслив Валентин Шеветовський. Він акцентував на важливості створення програми модернізації нормативно-правової бази по надрам, яка б, з одного боку, спростила доступ до надр, з іншого – забезпечила рівні умови для користування корисними копалинами. У Мінприроди та Держгеонадрах розуміють серйозність проблеми, більше того, сподіваються, що саме за допомогою ФРУ, членами якої є найбільші підприємства-надрокористувачі та експлуатаційники, можна буде швидко внести зміні до законів і нормативно-правових актів. При цьому, як зазначив заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш, дуже важливо встановити такі правила гри, які б не змінювалися, принаймні, протягом 5 років. Найбільш складна ситуація склалася навколо підготовки нової редакції Кодексу України про надра, який був прийнятий ще у 1994 році.

Починаючи з 2013 року, було розроблено декілька варіантів цього документу, але остаточного рамкового проекту Кодексу досі немає. За участі експертів Федерації роботодавців України, Мінприроди сподівається на розробку Кодексу до грудня 2017 року, як і заплановано в плані законодавчої роботи міністерства. Загалом, за словами першого заступника голови Державної служби геології та надр України Миколи Фощія, відносини в сфері надрокористування регулюються 21 нормативним документом, отже без підтримки та з'ясування позиції бізнесу внести до них серйозні зміни вкрай важко.

Що, власне, й продемонструвала дискусія з приводу скасування повторної, раз на 5 років, геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин, що передбачено постановою Кабміну №865 від 22.12.1994 р. Як виявилося, це може не спростити, а навпаки ускладнити роботу підприємств. На засіданні Комітету було ухвалено два рішення, які спрямовані на пришвидшення роботи з удосконалення законодавства та урахування пропозицій бізнесу. По-перше, до 1 серпня на базі ФРУ буде створено робочу групу з розробки нової редакції Кодексу про надра. За пропозицією Віктора Вакараша, голову цієї групи буде включено до відповідної підкомісії Мінприроди. По-друге, в той же термін, в ФРУ буде створено робочу групу й надіслано пропозиції до Мінприроди з питань удосконалення урядової постанови №865.
Джерело: fru.ua/