Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Скандальна Ferrexpo Костянтина Жеваго направить 2 млрд доларів на подвоєння випуску окатишів

news
Гірничорудна компанія Ferrexpo з активами в Україні має намір в 2020-2030 рр. направити капітальні інвестиції в розмірі $2 млрд на подвоєння виробництва окатишів. "У період з 2020 по 2030 роки заплановано капітальні вкладення в розмірі $2 млрд на подвоєння обсягів виробництва", - констатується в оприлюдненій в четвер презентації компанії для інвесторів, організованою Wood&Company.
У документі нагадується, що в поточному році завершено проект на Полтавському ГЗК (ПГЗК, Комсомольськ Полтавської обл.) З будівництва комплексу "Секція №9" збагачувальної фабрики по додатковому випуску виробництва готової продукції. Це дозволить збільшити виробництво концентрату на 1,5-2 млн тонн на рік. Комплекс в даний час в процесі тестових робіт. Додаткові обсяги концентрату передбачається направити або на випуск окатишів, або постачати на продаж, в залежності від попиту.

При цьому в 2021 році планується збільшити випуск окатишів до 12 млн тонн з 10,5 млн тонн в 2019 році.

Компанія також працює над підвищенням якості продукції.

У презентації констатується, що ціни на залізну руду в 2020 році зросли через високий попит в Китаї і перебоїв з поставками з Австралії і Бразилії. При цьому премія за високоякісні окатиші в середньому склала $13/тонна з початку року (в середньому на 2019 рік - $10/тонна).

У 2021 році очікується, що постачання ЗРС з Бразилії відновляться за умови відсутності додаткового впливу COVID-19 і подальших обмежувальних заходів. У той же час прогнозується скорочення поставок з Австралії. Крім того, попит на високоякісну ЗРС, як очікується, буде зберігатися разом з преміями, відбудеться відновлення попиту на окатиші в Європі, Японії і Південній Кореї.

Як повідомлялося, Ferrexpo в першому півріччі-2020 скоротила капінвестиції на 15,8% - до $96 млн.

Ferrexpo в 2019 році скоротила сумарне виробництво окатишів на 0,8% в порівнянні з 2018 роком - до 10 млн 518,95 тис. Тонн.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні. Згідно з презентацією, станом на 31 жовтня 2020 року компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольної Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock - 4%, Schroders - 4%, Acadian - 3% і M&G також 3%.

Ferrеxpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Беланівського ГЗК.

На цьому тижні суд скасував арешт 50,3% акцій Ferrexpo Poltava Mining. "Ferrexpo повідомляє, що домоглася успіху в своєму клопотанні до українського суду про скасування обмеження, що стосується 50,3% акцій Ferrexpo Poltava Mining ("FPM"), що належать Ferrexpo AG Switzerland", - повідомляє компанія в прес-релізі на своєму сайті.

Компанія нагадує, що 19 червня 2020 року оголосила, що районний суд першої інстанції наклав обмеження на 50,3% акцій Полтавського ГЗК. Ferrexpo безуспішно оскаржувала цю постанову суду.

"Після нового клопотання про скасування обмеження, яке було подано до суду в листопаді 2020 року, Групі вдалося скасувати це обмеження. Група розуміє, що нове рішення суду про скасування обмеження на 50,3% акцій FPM не може бути оскаржене ", - повідомляє Ferrexpo.

31 січня 2020 року Ferrexpo повідомила, що український суд встановив обмеження у 50,3% акцій Ferrexpo Poltava Mining (FPM), що належать Ferrexpo AG Switzerland, єдиного акціонера FPM.
2 червня Апеляційний суд Києва зняв арешт з 50,3% акцій Ferrexpo Poltava Mining (Полтавський ГЗК).

Український суд дозволив заарештувати колишнього народного депутата Костянтина Жеваго, який підозрюється в розтраті майна банку "Фінанси і кредит". Також Жеваго оголошений в міжнародний розшук.

Жеваго 27 вересня цього року було повідомлено про підозру у причетності до розкрадання коштів банку "Фінанси і кредит", де він є бенефіціарним власником на суму 2,5 млрд грн.

Жеваго підозрюється в організації розтрати майна банку і відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах (ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України).

У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси і Кредит", уклав з Національним банком договір поруки про погашення кредитів рефінансування по ряду кредитних договорів.

У грудні 2015 року Національний банк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.

Жеваго за власною ініціативою залишив пост генерального директора компанії Ferrexpo, мажоритарієм і CEO якої він є.

Як повідомлялося, на початку серпня Державне бюро розслідувань (ДБР) оголосило про підозру двом топ-менеджерам ліквідованого банку "Фінанси та кредит" у справі про розтрату 2,5 млрд грн коштів, повідомивши, що в розслідуванні фігурує колишній народний депутат.

В кінці вересня слідчі Держбюро розслідувань заочно вручили підозру екс-нардепу Костянтину Жевагопо у цій справі, а на початку жовтня директор ГБР Роман Труба заявив, що Жеваго вже оголошений в Україні в розшук і готується його оголошення в міждержавний розшук.

У прес-службі бізнесмена звинувачення заперечують, повідомивши, що він зараз знаходиться на лікуванні за кордоном.

В кінці серпня Ferrеxpo plc підтвердила наявність ряду невідповідностей у звітності благодійного фонду Blooming Land ("Квітучій край"), що може свідчити про привласнення виділених компанією на благодійність коштів.
 
Джерело