Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Симулятор оператора, новітнє обладнання та круглий стіл: як в Запоріжжі проходить «MiningWorld Ukrai

news
     
Симулятор оператора, новітнє обладнання та круглий стіл: як в Запоріжжі проходить «MiningWorld Ukraine 2020»
Сьогодні, 7 жовтня, в виставковому комплексі «Козак Палац» відкрилася п'ята ювілейна виставка «MiningWorld Ukraine 2020». Представляти нові технології, розробки, обладнання та спецтехніку зголосилися близько 50 учасників з України, Білорусі та Туреччини. В рамках виставки профільні фахівці обговорили за круглим столом розвиток геологічного дослідження надр та перспективи гірничодобувних галузей.
 
Виставку вже встигли відвідати в перші години роботи близько 400 фахівців з різних регіонів України - Києва, Дніпра, Кривого Рогу, Полтави, Донецька. Керівник проекту Юрій Єршов зазначив, що всього протягом трьох днів розраховують побачити не менше 1,5 тисячі учасників.
 
«У цьому році іноземних учасників зі зрозумілих причин немає, але тим не менш, з точки зору кількості відвідувачів виставки у нас майже таке ж число людей, як і було в минулому році. У краще часи на виставку ходить близько 2 тисяч фахівців в гірничодобувній, вугільній і важкої промисловості. Ми очікуємо не менше 1,500 учасників цього року. Найбільший внесок до валового національний продукт України вносить гірничодобувна галузь. Надра України - це багатство країни і її перевага перед багатьма іншими державами, важливо знати, як вони видобуваються і переробляються сучасними методами. Саме тому ми так і назвали наш круглий стіл і залучили до дискусії профільні міністерства, асоціації, провідних вчених і топ-компанії », - поділився організатор виставки« MiningWorld Ukraine 2020 »Юрій Єршов.

На виставці представлено гірниче машинобудування, кар'єрна техніка, енергоустановки та енергозабезпечення, машини і обладнання для транспортування корисних копалин, будівельне обладнання для гірничодобувної галузі і новітні технології для очищення води і повітря.
 
У виставковому залі представлені стенди з топовими компаніями Weir Minerals Ukraine, Цеппелін Україна, Белаз Україна, SAES MAKINA, Pozitif Sondaj, Компресор Інтернешнл, Фловекс і багато інших. Офіційні дистриб'ютори обладнання, спецтехніки і технологій з Німеччини, Чехії, Швеції, Великобританії, Австрії, Туреччини, Японії та Білорусі підготували для керівників підприємств, топ-менеджерів гірничодобувних компаній, металургійних і гірничо-збагачувальних підприємств, проектних організацій, державних структур природоохоронного, геологічного та екологічного напрямків безліч цікавих пропозицій. Тут можна було побачити реальні автогрейдери, навантажувачі, самоскиди і бульдозери, а також малогабаритні шнекові бурові установки, компресорні установки, дробильно-сортувальне обладнання, зразки шин для кар'єрних машин, сучасні моделі бурових установок і інших машин.

На стенді компанії «Цепелін Україна» можна приміряти на себе роль оператора кар'єрного самоскида за допомогою спеціального симулятора. Він з високою точністю відтворює процес експлуатації техніки всіх провідних виробників і є прекрасним інструментом для навчання операторів навіть з нуля, підвищуючи безпеку гірничих робіт і оптимізуючи продуктивність.
 
«СТЛЦ Белаз Україна» представила на своєму стенді розширений модельний ряд кар'єрної техніки білоруського виробництва, перш за все - самоскидів БелАЗ, відомих у всьому світі.

«Ми займаємо десь третину або навіть трохи менше половини ринку по кар'єрним самоскидів і кар'єрної техніки. У нас є інноваційні розробки - це автоматизований кар'єр фактично без участі людини. Потрібен тільки оператор, який стежить за технікою. Також у нас є тренажери, які дають можливість економно використовувати паливо і навчати фахівців використовувати машини вантажопідйомністю як в 30 тонн, так і в 450 тонн. Ясна річ, що габарити спецтехніки в 30-40 тонн дозволяють навчати на місцях, а ось великі машини і по техніці безпеки логічніше використовувати на тренажерах. Наш основний посил - це надійність, якість і впізнаваність», - розповів заступник директора з регіонального розвитку «СТЛЦ Белаз Україна» Юрій Волянюк.
 
Представники турецької компанії Pozitif Sondaj люб'язно розповіли про те, що вони покривають до 80% бурильних послуг в гірничодобувному секторі в Туреччині і мають намір тепер розвивати свій вплив в Україні. Компанія виробляє і обслуговує бурові машини і вже співпрацює з провідними підприємствами України в цій сфері.

«У нас поки немає представництва в Україні, але ми працюємо над цим. Ми займаємося наданням всіх видів бурових послуг та виготовленням відповідного обладнання. Оскільки компанія заснована в Туреччині, то в національному масштабі ми виробляємо до 80% бурильного обладнання. Будь-яке рішення залежить від технічних специфікацій проекту, можна модифікувати все під конкретні потреби клієнта. Все залежить від типу буріння, локації і родовища»- зазначив операційний менеджер компанії Pozitif Sondaj Canberk Özen.
Фахівці Weir Minerals Ukraine підготували презентацію обладнання для збагачення корисних копалин, зокрема залізної руди - насоси, дробарки, гідроциклони, грохоти, а також всі комплексні рішення під ключ.

«Це наш гидроциклон. Він призначений для поділу пульпи на мінеральні фракції різної крупності і відділення води. Також у нас тут є звичайна засувка, яка перекриває шламовий трубопровід. Тут дуже просте управління і ми пропонуємо кожному випробувати, як працює штурвал», - розповів представник компанії Володимир.
 
В ході проведення круглого столу всі експерти, провідні фахівці та представники компаній мали можливість не тільки обговорити проблематику гірничодобувної сфери, а й дізнатися про законодавчі зміни, способах стимулювання інвесторів для роботи на місцях, знайти шляхи вирішення спірних проблем і визначити перспективи розвитку мінерально-сировинної бази країни.
 
«Електронні аукціони - це сучасна практика всього світу, який видобуває надра незалежно від конкретного корисної копалини. У нас є одна історія - геологічна розвідка і друге - це сама видобуток. Все, що стосується геологічної розвідки, то важливо давати мінімальну вартість для того, щоб інвестор зміг спрямувати кошти на якісну геологічну розвідку. Всі ми розуміємо, що вони платять лише за право користування, а ще ж треба вкласти гроші на залучення фахівців, привести техніку і зробити якісні геологічні роботи. Зараз прийняли нову методику розрахунку початкової вартості спецдозволів на користування надрами. Вона насправді дуже складна і не так вже й легко провести цей розрахунок. Крім геологів ніхто не може правильно підрахувати запаси і провести розрахунок на стадії георозвідки і видобутку. Якщо взяти корупційні ризики, то вони все-таки є. Зараз дуже багато говорять і пишуть про те, які суми надійдуть, але часто, коли виставляється велика сума, вона може не надійти до держбюджету і тільки після проведення 30 днів з моменту аукціону можна простежити, хто насправді оплатити цей лот. Іноді висока ціна лота може і не оплачуватися, бувають різні форс-мажорні ситуації і тоді той, хто посів друге місце стає власником права користування надрами. Щоб не було спекуляцій, потрібен тотальний контроль за цією сферою» - підкреслила директорка Національної Асоціації добувної промисловості України Ксенія Оринчак.

Представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Олександр Рубель підкреслив, що видобуток вугілля - це базова галузь, яка при грамотному підході дозволить ще безліч років використовувати цей ресурс. Для цього потрібно підходити до процесу із застосуванням сучасного обладнання, механізмів і машин.

Глава Держгеонадр Роман Опімах розповів про інтерактивну геологічній карті, електронних аукціонах і новий інвестиційний атласі країни.

«Це актуально, оскільки, по-перше, це дуже зручно. Зараз все використовують сучасні технології, гаджети, що дозволяє досягати результату, набагато швидше, ніж в листуванні в паперовому вигляді. По-друге, це мінімізує контакт з бюрократичним апаратом, що знижує корупційні ризики. Цифровизация зараз подвійно актуальна, враховуючи ту епідеміологічну ситуацію, яка зараз, на жаль, охопила весь світ. Ми вирішили спростити подачу геологічної інформації, етапи погоджувальних процедур і отримання самого дозволу на користування надрами», - підкреслив Роман Опімах.


Нагадаємо, що відвідати виставку «MiningWorld Ukraine 2020» можна буде з 7 по 9 жовтня у виставковому залі «Козак Палац». Завтра очікується конференція з оглядом гірської техніки, а також можна ознайомитися з продукцією та рішеннями багатьох знакових компаній країни в сфері гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості.
 
Джерело