Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Реформа надрокористування: прозорість та відкритість

news
Відбулося засідання Національної ради реформ, де обговорили реформування надрокористування та підвищення прозорості й інвестиційної привабливості галузі.
Реформа надрокористування: прозорість та відкритість
Голова Державної служби геології та надр Роман Опімах взяв участь у засіданні Національної ради реформ під головуванням Президента України Володимира Зеленського. Учасники засідання одностайно схвалили проєкт законодавчих змін у сфері надрокористування з метою спрощення роботи бізнесу та залучення інвестицій у видобувну галузь.

«Ключове завдання ініціативи — дерегулювати дозвільні процедури і модернізувати правила гри для підвищення бізнес-активності у видобувному секторі економіки та створення нових робочих місць», — повідомив Роман Опімах.

Зокрема, аби спростити взаємодію бізнесу та держави, планують скоротити кількість дозвільних органів із чотирьох до одного, залишити лише один дозвільний документ замість семи, та прискорити погоджувальні процедури із 12 місяців до двох. «Ми прагнемо забезпечити прозорі правила роботи галузі, які унеможливлять будь-які зловживання. З цією метою буде запроваджено використання сучасних цифрових рішень в управлінні та мінімальний контакт надрокористувача із чиновником», — каже Роман Опімах.

Також серед новел — лібералізація обігу спеціальних дозволів, стандартизація та автоматизація розрахунку вартості спеціальних дозволів та геологічної інформації. Ініціативи передбачають надання підтримки малому надрокористуванню: ліцензії на користування ділянками надр із покладами місцевих корисних копалин власники землі зможуть отримувати без аукціону. «Це системна реформа, яка закладе міцний фундамент для подальшого оновлення Кодексу України про надра», — переконаний Роман Опімах.

Голова Служби висловив сподівання, що народні обранці зареєструють проєкт змін як пріоритетну законодавчу ініціативу.

Джерело