Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Чому берилій стане одним з найпотрібніших металів XXI сторіччя?

news
В термінології добувної галузі не так давно закріпилося поняття «критичної сировини» (critical raw material), яке об’єднує низку рідких, нових, але водночас надважливих для економіки 21 сторіччя матеріалів. Переважно це елементи металічної групи та рідкоземи, унікальні характеристики яких людство змогло відкрити для себе завдяки технологічному стрибку в минулому сторіччі.
Чому берилій стане одним з найпотрібніших металів XXI сторіччя?
Джерело: Berillium Institute
 
Виникнення цілих нових галузей в машинобудуванні, електроніці та будівництві літальних апаратів стало доступним з відкриттям корисних властивостей таких металів.Звісно, що світовим показникам видобутку того ж літію далеко до сотень мільйонів тонн залізної руди. Але гірнича промисловість вже зробила свій стратегічний вибір та проголосила свій курс саме на інтенсифікацію розробки родовищ цих «нових» елементів. Виключенням не став і берилій. Разом з кобальтом та нікелем, від його доступності у промисловців буде залежати успішність переходу на електромобілі та нові стандарти в галузі телекомунікацій.

Чому берилій стане одним з найпотрібніших металів XXI сторіччя?

Берилій – це хімічний елемент із символом Be та атомним номером 4. Це відносно рідкісний елемент як у Всесвіті, так і в земній корі. Елемент зустрічається в природі тільки в поєднанні з іншими елементами в мінералах. Як вільний елемент – це лужноземельний метал сіро-сталевого кольору, твердий, легкий і крихкий.

Берилій збільшує твердість і стійкість до корозії і застосовується для легування алюмінію, кобальту, міді (зокрема, берилієві бронзи), заліза і нікелю. Висока жорсткість при згинанні, термічна стабільність, теплопровідність і низька щільність (всього в 1,85 рази більше, ніж у води) роблять берилій затребуваним як аерокосмічний матеріал для високошвидкісних літаків, ракет, космічних апаратів та супутників зв’язку. Через свою низьку щільність і атомну масу, берилій прозорий для рентгенівських променів і інших форм іонізуючого випромінювання. Таким чином, це найбільш поширений матеріал для виробництва  рентгенівського обладнання та проведення фізичних експериментів. Висока теплопровідність берилію є головним чинником застосування в пристроях теплопередачі.
 

Джерело: Stock Image

Маленькі обсяги –масштабні результати

Північна Америка та Європа є найбільшими споживачами берилію. Значне економічне зростання в останні роки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, перш за все в Китаї, зрівняло споживання в регіоні з європейським рівнем. Цьому сприяло зростаюче використання металу в інфраструктурному обладнанні, комп’ютерах і телекомунікації, маршрутизаторах, фіксованих і бездротових оптичних системах передачі.

В останні роки, споживання металу значно підвищилось в автомобільній електроніці, особливо мідно-берилієвого сплаву (берилієвої бронзи), що використовується в системах розподілу електроенергії та автосигналізації. Світовий ринок берилію, як очікується, вже скоро наблизиться до 500 тонн (тобто збільшиться в 2 рази)  за рахунок гарного попиту з боку виробників комп’ютерів та ринку телекомунікаційної інфраструктури, а також через зростання ринку автомобільної електроніки. Також  передбачається зростання споживання на ринках, що розвиваються, зокрема в  Азії та Латинській Америці.
 

Структура споживання металу в США. Джерело: Research Market
 
Внутрішнє споживання в США в минулі роки склало близько 170 тонн. У тому ж році, побутова електроніка і телекомунікаційна галузь були основними кінцевими споживачами берилію в країні, на які припадало понад 40% обсягу споживання берилію в США.


Головні Країни-виробники берілію в світі. Джерело: Statista
 
В світі лише три країни займаються переробкою берилієвих руд. Важливо, що у 2005 році Міністерство оборони США розпочало співпрацю з Materion, з метою побудувати новий завод з переробки та виготовлення берилію високої чистоти металевого берилію в Огайо. Будівництво заводу з переробки було завершено в 2011 році. Дві третини його продукції почало спрямовуватися до оборонних підприємств та інших організацій, пов’язаних з виробництвом кінцевої високотехнологічної продукції.

Сполучені Штати імпортували близько 34% берилію, використаного в 2019 році, в тому числі металевий берилій та інші оброблені берилієві матеріали, що використовуються у виробництві. Дві третини цих матеріалів прийшло з Росії та Казахстану. Тенденція як повідомляє USGS, вказує на високий попит. У першій половині 2020 року, Materion повідомив про збільшення на 62% поставок основних берилієвої-мідних сплавів, в порівнянні з першим півріччям 2019 року. Продажі берилієвою продукції на ключових ринках – аерокосмічній промисловості, автомобільної електроніці, кераміці, комп’ютерах і телекомунікації – були істотно вище, ніж в 2019 році. Але в наступні роки попит на берилій вирівняється з пропозицією.

Берилій в Україні

В Олевському районі Житомирської області, в межиріччі річок Перга і Уборть, розташоване Пержанське родовище берилію, яке за своїми характеристиками є одним з кращих в світі. Носієм берилію в ньому є мінерал гентгельвін,  зафіксованих проявів якого в світі налічується не більше 20-ти. За даними Інституту геологічних наук НАН України, разом з берилієм в цьому родовищі містяться тантал, ніобій, цирконій, олово, молібден, літій, цинк, срібло, фтор і деякі мінерали.  

Довгий час питання освоєння Пержанського родовища залишалося  відкритим, проте зараз ми можемо відмітити позитивну динаміку. У квітні 2019 року Держслужба геології і надр реалізувала на електронному аукціоні спеціальний дозвіл на користування надрами, яке за 76 млн. грн. придбало ТОВ «Пержанська рудна компанія». У матеріалах, розміщених цим підприємством на сайті Міністерства захисту довкілля, зазначено, що обсяг розвіданих запасів берилію дозволяє проектувати гірничо-збагачувальне виробництво, потужністю 200 тис. тонн концентрату в рік з вмістом берилієвою фракції у 8,5%. Крім того, згідно даних ДНВП «Геоінформ», родовище містить понад 35 тис.тонн цинку в якості супутньої сировини. 

Джерело