Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Німеччина внесе 20 млн євро в мультифонд для реформування вугільної галузі в Україні

news
Міністр економіки і енергетики ФРН Петр Альмайер вважає за необхідне для реформування вугільної галузі України створити відповідний мультифонд, в який Німеччина готова зробити перший внесок у розмірі EUR20 млн.
"Міністр економіки і енергетики ФРН запропонував створити мультифонд, в який Німеччина готова зробити перший внесок у сумі EUR20 млн і закликає до участі інші країни", - йдеться в повідомленні на сайті Міненерго України.

Згідно з повідомленням, міжнародні партнери вже висловили свою зацікавленість не тільки в реалізації пілотних проектів, а й у впровадженні реформи вугільної галузі в цілому.

Як повідомлялося, на початку жовтня глава Міненерго Ольга Буславец представила проект концепції реформування вугільної галузі України. Згідно з проектом концепції, мова, зокрема, йде про розподіл шахт на три групи: перша - шахти, які підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою. Друга - шахти подвійного призначення, тобто ті, які видобувають і енергетичний, і коксівне вугілля, що використовується в металургії. Третя група - шахти, які підлягають приватизації не тільки як вугледобувні підприємства, але і як цілісні майнові комплекси з метою перепрофілювання.

Тоді міністерство відзначало, що їм спільно із зарубіжними партнерами, зокрема урядом Німеччини і міжнародними організаціями, відбираються шахти для проведення пілотних проектів по трансформації вугільних мономіст. Міненерго запропонувало німецькій стороні шість шахт на заході і сході України.

Серед потенційних перших пілотних проектів розглядаються шахта "Великомостівська" - потенційно може стати потужним туристичним кластером, і шахта "5/6" - має потенціал технологічного кластера.

В кінці серпня Україна і Німеччина підписали спільну міжурядову заяву про початок енергетичного партнерства, яке, за словами Петра Альтмайера, дозволить країнам розширити і зробити більш ефективним співробітництво в сфері енергетики та екології.

Джерело