Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Держгеонадра: популярність електрокарів підніме попит на українські кольорові метали

news
Попит на електрокари підняв питання наявності запасів і можливості видобутку літію, нікелю, кобальту і марганцю.
elcar-bat.png
Попит на електрокари підняв питання наявності запасів і можливості видобутку літію, нікелю, кобальту і марганцю. Україна має запаси цих металів і в майбутньому може поставляти їх на світовий ринок. Про це йдеться в повідомленні Державної служби геології та надр України на Урядовому порталі.
 
Кольорові метали потрібні для виготовлення акумуляторів.
 
У Державній службі геології та надр відзначили, що за кількістю покладів деяких з них Україна посідає перше місце в світі, геологічні запаси інших вимагають подальшого вивчення та залучення інвестицій.
 
Україна займає перше місце в світі за підтвердженими запасами марганцю і друге місце за обсягом загальних запасів.
 
У Дніпропетровській і Запорізькій областях розташований найбільший за покладами марганцю в світі Нікопольський марганцевий басейн.
 
Балансові запаси марганцю на Нікопольському, Федорівському (Дніпропетровська і Хероснька обл.) І Велико-Токмацькому родовищі складають 2,37 млн ​​т, позабалансові - 53 млн т, запаси згаданого шламосховища складають 6,35 млн т.
 
У 2018р видобуток марганцевих руд проводилася на Нікопольському родовищі (видобуто 3535 тис т) і на шламосховищі (237,3 т).
 
Родовища нікелю і кобальту розташовані в Кіровоградській і Дніпропетровській областях.
 
12 родовищ нікелю містять 217,8 тис. Т балансових і 121,2 тис. Т позабалансових запасів.
 
Балансові запаси кобальту враховуються по 11 кобальтосодержащіх силикатно-нікелевих родовищах і складають 9859 т (позабалансові - 8020 т).
 
Родовища літію розташовані в Кіровоградській, Донецькій, Дніпропетровській і Житомирській областях.
 
Обсяг запасів літію, відповідно до законодавства, становить державну таємницю.
 
У 2017-2018 рр спецдозволу на видобуток літію отримали ТОВ "Петро-Консалтинг" і ТОВ "Регіональні інвестиційні технології", однак видобуток не проводилася.
 
У Держгеонадрах відзначили, що сьогодні іноземні компанії досить активно проявляють інтерес до видобутку кольорових металів на території України. Серед зацікавлених сторін - Бразилія, Китай, Японія, Канада, США, Австрія і українські компанії з іноземними інвестиціями.
 
Служба також повідомляє, що Європа на 100% залежить від імпортних поставок ніобій-танталових руд і ще ряду інших рідкоземельних корисних копалин, тому країни ЄС шукають можливості реалізації проектів з пошуку і видобутку такого сировини в Україні.
 
22 квітня Державна служба геології та надр України проведе через систему Прозоро.Продажі третій електронний аукціон, на який виставлено 9 ділянок з покладами рідкоземельних порід, бурштину, берилію, графіту, води, глини і вапняку.
 
Нагадаємо, 6 березня в Україні пройшли відразу 3 унікальні аукціону в електронній торговій системі ProZorro.Продажі. Вперше вони стосувалися прав на надрокористування.
 
Зростання вартості лотів склав близько 96 млн від оголошеної вартості, це більш ніж в 3 рази - від 45 млн грн до 141 млн грн. За один з лотів велася особливо серйозна боротьба: переможець серед 4-х учасників аукціону заплатив ціну, на 479% більше від оголошеної вартості прав на користування ділянкою.